Nervozita okolo vývoja v Sýrii zvýšila cenu ropy WTI nad 106 USD/barel

27.08.2013 Celý región

Bangkok 27. augusta (TASR) - Cena ropy vzrástla nad 106 USD za barel (159 litrov) potom, ako Spojené štáty oznámili, že majú nepopierateľné dôkazy o použití chemických zbraní v Sýrii proti civilnému obyvateľstvu. To naznačuje, že Washington uvažuje o vojenskom zásahu proti sýrskemu režimu. Informovala o tom agentúra AP.

"Čím viac o tom (možnom zásahu) počúvame, tým viac sa to odráža na cenách ropy," povedal Evan Lucas z finančnej spoločnosti IG v Melbourne.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v októbri vzrástla napoludnie bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku oproti pondelkovej uzávierke (26. 8.) o 34 centov na 106,26 USD (79,53 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania sa cena WTI znížila o 50 centov a uzatvorila na úrovni 105,92 USD/barel, keď trhy zareagovali na pokles objednávok tovaru dlhodobej spotreby v USA v júli. Za posledné tri mesiace cena ropy vzrástla zhruba o 15 %, pod čo sa veľkou mierou podpísali nepokoje v Egypte a občianska vojna v Sýrii.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 48 centov na 111,21 USD/barel.
 

Vyberte región